Чудна зимна природа, неповторим пейзаж, фантастични вечерни багри, лунни нощи, шепнещи легенди за любовни драми и кървави битки,дивна пролетна зора, окъпана в роса, гъсто и сладко вино, прекрасни архитектурни останки от многобройни исторически паметници, богата и многовековна история-ето с какво старинният красавец Мелник привлича хиляди наши и чужди туристи.

Мелник.Как точно старите българи са свързвали името на селището с хубавата славянска дума „мел”(бяла глина, креда)като чудните сипеи сред които е разположен града. Селището е съществувало още от времето на траките или времето на римляните затова напомня старинният Римски мост и запазения калдаръмен път. Има предположения,че селището е създадено през 7 -9 век и името на селището е славянско. Името и цялата история на Мелник напълно го отвърждават като крепост и твърдина на нашата държава.

По времето когато Симеон поставя стълбовете на южната ни граница граничеща с Византия, Мелник вече е яка крепост и твърдина в държавата, това се знае от запазени документи от 10-11 век.

Чудното вино което се приготвя възвръща славата и името извън пределите на Османската империя.

По това време градът търгува с Будапеща, Виена, Генуа и Венеция.Изкрящото му вино стига дори до Испания.От това време има много Архитектурно исторически паметници.Такива са Кордопуловата къща,която е призната за най-голямата възрожденска постройка у нас, строена от богатия мелнишки род Кордопулос през 1754 година.Такава е Ибрахим беговата(Пашовата) къща построена в 1815 година от един от най-богатите слахии в Серско и Мелник-Ибрахимбей. Други паметници на културата с архитектурно-историческо значение са Менчевата къща, Велевата къща,Паскалевата къща и много други обявени за паметници с национално значение за културата.

В близост до Мелник е разположен и Роженският манастир.Пищен и великолепен е бил средновековния Мелник, от юг непосредствено до града се издига хълма Свети Никола.Там през дърветата проблясват купола на църквата Свети Никола и манастира света Богородица. На западната му част опират в небето зъберите на Мелнишката крепост „Славова Крепост”. След освобождението 1878 година на България от турско робство по силата на берлинският мирен договор Мелник остава в пределите на османската империя до 1912 година.След Илинденската епопея през 1903 година големият български патриот Яне Сандански превръща Мелник в здрава опора на ВМРО.

След Балканската война многолюдният град постепенно замира.Градът които до тогава е с население около 14 хиляди души, 1300 жилищни сгради, 4 манастира, 75 действащи църкви и параклиси днес са останали само 5 църкви и около 200 къщи.

Днес Мелник е най-малкият град в България наброяващ около 200 жители.Множеството построени хотели и къщи за гости, близостта му до град Сандански, балнеоложки център, близките археологически паметници, Роженският манастир, Самуиловата крепост край град Петрич, местността Рупите, църквата свети Георги в Златолист- място свързано с живота на пророчицата Преподобна Стойна,привличат много наши и чужди туристи.В атрактивните многобройни механи в града ще се насладите на гостоприемството и прочутото мелнишко вино и местни национални вина и специалитети.

Добре Дошли в китният Мелник!

За резервации

тел./факс: 07437 / 2339
GSM: 0889 406 861
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.